COLTS.HU

Magyar Indianapolis Colts közösség

Wednesday

01

November 2017

Negyedik és négy

by Mackó, on Bengals, 2017, 8.hét

Eredetileg ez a Bengals meccs utáni cikk is hasonló lett volna mint a többi kesergő az elvesztett meccsek után.
Le lehetett volna írni hogy a csapat melyik része rossz - majdnem mindegyik -, le lehetett volna írni hogy mennyire rossz volt a play hívás és le lehetett volna írni hogy mennyire hiányzik Andrew Luck.

De azt gondolom hogy a szezon feléhez érkezvén, 2-6-os állásban, ezekkel a dolgokkal teljesen felesleges tölteni az időt.
Minden Colts szurkoló tudja már hogy a játékos állomány mire elég, tudja már hogy az edzői csapat milyen őrültségekre képes és lassan most már azt is sejtjük, hogy Andrew Luck nem fog az idén játszani.

Ehhez képest arra gondoltam hogy inkább vegyünk elő egy konkrét esetet és vizsgáljunk meg egy játékot lépésről lépésre. Igazolandó azt a sokszor leírt tényt, hogy egy szedett-vedett online, egy tapasztalatlan QB és egy tehetségtelen edzői csapat hogyan tesz meg mindent annak érdekében hogy a meccset elveszítsük.

A kérdéses játék egy 4 és 4, 1:22 vel a vége előtt, mikor is a Bengals egy ponttal vezet tehát egy FG-vel is megnyertük a meccset.
A negyediknek muszáj tehát neki menni és ebben a szituációban ez teljesen vállalható is hiszen 4 tetves yardot kell csak haladni. Más lehetőség nincs.

Nézzük a kezdő felállást:
kép

A Bengals nyolc emberrel tömi a boxot, futni tehát nem lehet, de ezt mind a két fél tudja.
Nyilvánvaló hogy jönni fog a blitz és minden eszközzel megpróbálnak nyomást helyezni a tapasztalatlan QBre.
Az ilyen esetekben semmiképpen nem szabad olyan játékot választani, amelynek hosszú időre van szüksége ahhoz hogy kifejlődjön. Jön a nyomás, keresztbe kell küldeni három embert és be kell dobni a blitz mögötti üres területre a lasztit. Egy ilyen egyértelmű szituációban ez "NFL 1x1" szintű feladat.
Ehhez képest T.Y. (a képen csak a lába látszik felül) elmegy egy szép hosszú "flag route"-ra és nem is vesz részt a játékban soha.

Haladjunk tovább:
kép

Itt már többszörösen is látszik hogy baj van.
Egyrészt a 67-es Vujnovich kolléga (piros nyíl) által felvett Bengals védők száma pontosan nulla, békésen ácsorog a pálya közepén és mindenki átment rajta.
T.Y. felül elrobogott a francba valahol elöl kolbászol, ki tudja miért.
Doyle (kék nyíl) kifelé mozog nincs értelme meg játszani.
Talán Mack (sárga nyíl) még megkaphatná a labdát, de ekkor már Brissett arcában van a fél Bengals.
Ha még egy emberünk lenne a pirossal jelzett óriási üres területen akkor nyert ügyünk volna... de nincs.(Hol vagy T.Y.??? Vagy valaki ????).

És akkor a vég: kép

Vujnovich továbbra is szemlélődik, Brissett már hátra felé dől, a két megjátszható ember közül egyik sincs jó helyzetben és T.Y pedig sehol.
Finito.... a meccs elment.

Tehát akkor összefoglalva a hibák mégegyszer:

Play hívás:
Short yardage szituációban és akkor amikor nyilvánvalóan jön a blitz nem küldesz el hosszúra senkit mert nyilvánvalóan nem lesz idő megjátszani. A shotgunt is kerüld lehetőleg, mert a shotgun pozíció plusz a három hátra lépés a 4 yardból 12-őt csinál.
Egy rendkívül egyszerű “rub route” nyilvánvalóan jobban megoldotta volna a dolgot.
Valahogy így:
rub kép

O-line:
Vujnovich óriásit hibázott. Ekkora embertömeg ellen a maradék négy fal ember (plusz a back) nagyon kevés.

Brissett:
Elmulasztotta ugyan azt a tized másodpercet amikor Mack még megjátszható lett volna, de ezért kevésbé lehet hibáztatni. Bele hajszolták egy játékba, ahol a két célpont (Doyle, Mack) mellett nem volt biztonsági “checkdown” ember és ráadásul Vujnovich hibája miatt a zseb is 2 másodperc alatt összeomlott körülötte.

Hát igen. Ilyen kevésen múlik sokszor a dolog és ebben az a bosszantó, hogy 3 meccsünk is volt az idén amit megnyerhettünk volna ha ezeket a hibákat nem követjük el.
Vesztettünk a Bengals ellen a fent leírt hibák miatt, vesztettünk hosszabbításban a Cardinals ellen amikor kezünkben volt a meccs és vesztettünk a Titans ellen amikor egészen a negyedik negyedig vezettünk.
És akkor most 5-3-ban állnánk.
De nem...... 2-6 a mi osztályrészünk.

Látni kell tehát hogy nem csodákra lenne szükség. A fent említett 3 gyenge pontból (O-line, edzői stáb, Brissett) elég lenne egyet megoldani és egész másként festene a helyzet.

És melyiket lenne a legegyszerűbb megoldani?
Na melyiket?
Hát persze hogy az edzői stáb hülyeségeit.
És ez Pagano óriási felelőssége.